TONOWASTE

Περιγραφή

Μείωση των απωλειών σε τροφές και της σπατάλης τροφίμων καθώς και των αντίστοιχων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών αρνητικών επιπτώσεών τους σε όλη την τροφική αλυσίδα: From Farm to Fork.

Χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.  (πρόγραμμα HORIZON- 101000617).

Έναρξη 01/11/2020 , διάρκεια 48 μήνες.

Συντονιστής πανεπιστήμιο ισπανικής πόλης Deustο Bilbao Ισπανία, 33 Εταίροι, 10 χώρες.

Στόχοι του προγράμματος

Ο συγχρονισμός της πρόληψης της σπατάλης τροφίμων με τη βιωσιμότητα της διαχείρισης τροφίμων με βασικό στόχο τη  λήψη καλύτερων αποφάσεων.

Η καταγραφή και τεκμηρίωση ενσωμάτωση δεδομένων πάνω στην διαχείριση της σπατάλης τροφίμων σε μεμονωμένο/ τοπικό/ εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο  από καταναλωτές, κερδοσκοπικούς και μη οργανισμούς και φορείς χάραξης πολτικής.

Ανάπτυξη πλαισίου αξιολόγησης των πολιτικών πρόληψης της σπατάλης τροφών

Τι κάνει το πρόγραμμα

Σχεδιασμός και κατασκευή ηλεκτρονικής πλατφόρμας  και εφαρμογών (aps) που θα  ενσωματώσει όλη την πληροφορία που παράγουν οι προσπάθειες μείωσης της σπατάλης τροφίμων και θα απαντά στα ερωτήματα ποιος παίρνει τις αποφάσεις,  πότε και σε ποια κλίμακα.

Κοινωνική διερεύνηση  σε δύο πιλοτικές περιοχές: 

Στην Βαλένθια (Ισπανία) και στη Βιέννη και Γκρατς (Αυστρία). 

Οι χώρες επιλέχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τη συμπληρωματικότητά τους όσον αφορά τα πολιτιστικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά μεταξύ μιας  πόλης της Κεντρικής Ευρώπης και μιας Μεσογειακής.

Τι κάνει το Χαλάνδρι

Αποτελεί υποδοχέα των όσων παράγει το πρόγραμμα και οι βασικοί εταίροι του προγράμματος

Συμμετέχει και συνδιαμορφώνει την μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί και τις πρακτικές μείωσης της σπατάλης τροφίμων

Αξιολογεί τις λύσεις και τις δικές τους δράσεις αποτροπής με τα εργαλεία που το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει