FOODRUS

Περιγραφή

Μείωση των απωλειών σε τροφές και της σπατάλης τροφίμων καθώς και των αντίστοιχων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών αρνητικών επιπτώσεών τους σε όλη την τροφική αλυσίδα: From Farm to Fork

Χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.  (πρόγραμμα HORIZON- 101000617)

Έναρξη 01/11/2020 , διάρκεια 48 μήνες 

Συντονιστής πανεπιστήμιο ισπανικής πόλης Deustο Bilbao Ισπανία, 33 Εταίροι, 10 χώρες

Στόχοι του προγράμματος

Μείωση των τροφικών απωλειών μέσω πρακτικών πρόληψης (ηθικών, οικονομικών κοινωνικών.

Ανάπτυξη αξιόπιστων εργαλείων παρακολούθησης της σπατάλης τροφίμων.

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας χρήσης πόρων από την φάρμα μέχρι την κατανάλωση και την τελική διάθεση.

Ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών που θα περιορίσουν τις απώλειες σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την μακροπρόθεσμη αλλαγή κουλτούρας και συμπεριφοράς.

Ανάπτυξη συμμαχιών διαφορετικών φορέων και συνεργασιών στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αναπαραγωγή των σχεδίων πρόληψης σε 10 Ευρωπαϊκές περιοχές.

Aποτελεσματικότερη αξιοποίηση των τροφικών πόρων.

Τι κάνει το πρόγραμμα

Ανάπτυξη  23 καινοτόμων  τεχνικών ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που παρουσιάζουν στην Ευρώπη οι τρεις κύριες αλυσίδες τροφών: λαχανικών, κρέατος, αρτοποιίας:

Φρούτα και λαχανικά Ισπανία

Κρέας και Ψάρι Δανία

Αρτοποιία Σλοβακία

Ο ρόλος του Χαλανδρίου

Αξιοποίηση των πιλοτικών εγκαταστάσεων και μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ανάπτυξη προσεγγίσεων αποτροπής τροφικών απωλειών και μείωσης αξιοποίησης τροφικών αποβλήτων.

Διενέργεια συνεδρίου για το θέμα.

Ανάπτυξη τοπικού σχεδίου αποτροπής σπατάλης τροφίμων  – μείωσης τροφικών αποβλήτων.

Προϋπολογισμός δήμου Χαλανδρίου 41.000€